Van Gölü mü? Van Denizi mi? İşte Hayran Kalınan Özellikleri

Van Gölü, Türkiye’nin en önemli kapalı havzalı göllerinden birisidir. Sadece coğrafi açıdan değil aynı zamanda mitolojik hikayeleri, turizmi ve gezilecek yerleri ile dikkat çekmektedir. Van Gölü turizmi yerel turistler kadar yabancı turistlerin de gelmesini sağlayarak ülkeye katkıda bulunur. Ancak söz konusu göle karşı bildikleriniz eksik kalabilir.
Coğrafi anlamda Van’da sınırı olsa da aslında bu gölün diğer şehirlere olan sınırı hakkında ne kadar bilginiz var? Diğer taraftan Van Gölü’nün derinliği ya da genişliği hakkında neler biliyorsunuz? İşte, merak edenler için Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü hakkında hayran bırakan bilgiler.
Van Gölü’nün Özellikleri Neler? Göl Hakkında Dikkat Çeken Detaylar

Doğu’nun ve Türkiye’nin en büyük gölüne ev sahipliği yapan Van, özellikle bu yönüyle öne çıkmaktadır. Ancak göle dair bilgiler oldukça kısıtlı paylaşılmaktadır. Araştıranlar için detaylarıyla büyülen göle dair siz de bilgilerinizi geliştirmek isterseniz yazının devamına bakabilirsiniz.
A – Van Gölü’nün Derinliği Ne Kadar?

Normal göllere göre oldukça derin olan Van’daki göl, ortalama 171 km derinliği ile öne çıkar. En derin noktası ise 451 metre olarak ölçülmüştür. Denize olan yüksekliği 1646 metre olan gölün çevresinde gözle görülür dört ada bulunur. Bu adalar; Adır, Çarpanak, Akdamar ve Kuş adalarıdır.
Özetle Van’daki göle dair veriler şu şekildedir:
Özellik | Değeri |
Yüzölçümü | 3.713 km2 |
Ada Sayısı | 4 |
Derinliği | 451 |
Ortalama Derinliği | 171 |
Su Yapısı | Tatlı ve sodalı |
B – Van Gölü Yüzölçümü Ne Kadar?

Söz konusu gölün büyüklüğü ile öne çıkmasının sebebi sahip olduğu yüzölçümü olmaktadır. Birden fazla şehre sınırı olan Van Gölü yüzölçümü olarak 3.713 kilometrekare alan kaplamaktadır. Tatlı ve sodalı suyuyla öne çıkan bu gölün yüzölçümü sayesinde Türkiye’nin en büyük gölü olmasına şaşırmamak gerekiyor.
C- Van Gölü’nün Yüzde Kaçı Van’da? Van Gölü Bitlis’in mi Van’ın mı?

Yılların büyük tartışmalarından birisi ‘Van Gölü Bitlis’in mi Van’ın mı?’ şeklinde ortaya çıkıyor. Çünkü var olan bu göl yüzölçümü nedeniyle birden fazla şehre komşudur. Sınırları şehirleri kapsadığından şehirler arasında şakayla da olsa bir tartışma ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden göle dair bilgi edinirken önce Van Gölü nerede, hangi şehirlere sınırı var bakmak gerekiyor.
Gölün Doğu Anadolu bölgesinde kaldığı ve Van ile Bitlis şehirlerinin sınırlarında yer aldığı görülmektedir. Tatvan, Ahlat, Tuşba, Gevaş, Edremit, Erciş ve Adilcevaz ilçelerinden geçmektedir. Bu gölün toplam kara çevresi 430 kilometredir. Toplam çevrenin 245 kilometresi Bitlis sınırları içerisinde yer alır.
D – Van Gölü’nün İçinde Ne Var?

Coğrafya derslerine de konu olan gölün içinde bol miktarda tatlı su ve sodalı su bulunur. Sodalı göl olarak bilinen Van’daki göl bu yönüyle derslere de konu olmaktadır. İçerisinde 103 tür fitoplankton, 36 tür ise zooplankton yer almaktadır. İnci kefali özellikle gölün en çok bilinen ve ilgi çeken canlılarındandır.
Hayvanların dışında göl içerisinde 2015 yılındaki bir araştırmaya göre toplam 50 tonluk uranyum bulunmaktadır. O dönemki değerine göre bu yaklaşık olarak 7.5 milyar dolar olarak ölçülmüştür. Aynı zamanda belirli miktarda demir gibi minerallerin de yer aldığı bilinmektedir.
E – Van Gölü’nün Nesi Meşhur?

Şüphesiz gölün adını duyanların aklına ilk olarak Van Gölü canavarı gelmektedir. Geçmiş dönemlerden gelen bu olay örgüsü zaman zaman hala görüntüler ile kanıtlanmaya çalışılmaktadır. Yöre halkı tarafından ortaya atılan iddiaların temel sebebi olarak turist çekmek görülür. Ancak bu söylentileri kanıtlamak adına bilimsel çalışmalar da yapıldığı bilinmektedir.
Van Gölü mü yoksa Van Denizi mi? Doğrusu Ne?

Diğer göller ile kıyaslandığında büyüklüğü ile öne çıkan bu alanın göl mü deniz mi tartışması çok yapılır. Coğrafi şartları göz önünde bulundurulduğunda deniz değil bir göldür. Çünkü kapalı havzada bulunur ve tatlı, sodalı suya sahiptir. Denizlerde ise tuzlu su yer alıp göller gibi kapalı havza değildir. Oluşum açısından volkanik göller arasında görülmektedir.
Van Gölü Turizm Özellikleri

Turizm açısından hem Van hem de Bitlis’e değerler katan bu göl oldukça değerlidir. Öyle ki şehir içerisinde Vangölü Turizm adında firmaların kurulmasına bile neden olmuştur. Şehir dışından gelen turistlerin sayısı bol olduğu kadar ‘canavar’ söylentilerinden dolayı ülke dışından gelenlerin de sayısı fazladır. Eğer siz de bu gölü gelip görecekseniz, öncesinde bilmeniz gerekenleri sizler için sıralayalım.
A – Van’da Gölü’nde Konaklama

Turistik amaçla gidilen Van’da konaklama oldukça önemlidir. Adeta deniz gibi yer alan göl çevresinde konaklayarak tatilinizi güzel bir şekilde yürütebilirsiniz. Aynı zamanda kolay ulaşımın da fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Van’da göl çevresindeki oteller şu şekildedir:
Ramada by Wyndham
Otel siteleri arasında popüler oluşuyla öne çıkan bu otel, doğrudan sahil dibinde yer almaktadır. Gölün sınırında yer almasıyla otelde konaklayanlara manzara keyfi de sunduğu görülmektedir.
Miro Mara Butik Otel
Büyük otel aramayan ya da günübirlik Van gezisi düzenlemek isteyenler için butik otel önerisidir. İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bu otel için öncesinde rezervasyon yapmaya özen göstermelisiniz.
Şahmaran Resort Otel
Van sahil otelleri arasında yer alan bir diğer seçenektir. Bulunduğu konum itibarı ile şehir dışından gelecekler rahat bir şekilde konaklayacakları yeri bulabilir. Aynı zamanda şehrin merkezine olan yakınlığı ile de rahat gezi imkanı vermektedir.
B – Göle Ulaşım Yöntemleri

İstanbul’dan Van’a gidecekseniz; Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu istikametinden ilerleyerek Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Bingöl ve Muş’tan geçmeniz gerekir. İstanbul – Van arası yaklaşık olarak 1294 kilometredir. Uçuş ile gidildiğinde ortalama 1 saat 30 dakikaya şehre ulaşabilirsiniz.
Ankara’dan Van’a gidecekseniz gitmeniz gereken kilometre 1.243 olarak ölçülmektedir. Özel araba ile yola çıkarsanız yaklaşık olarak 15 saat 14 dakika kadar yolda bulunmanız gerekir. Fakat uçak yöntemiyle daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Söz konusu süreler özel araçlar için geçerlidir. Van Gölü ekspresi kapsamında hizmet veren tren ya da otobüs seferleri ile seferler bulunduğunuz şehre göre çok daha fazla olabilir. Uğranılan şehir sayısına bağlı olarak süreyi kontrol etmek gerekir.
Van’a gittiğinizde göl içi ulaşımı sağlamak için feribotları kullanma imkânınızda bulunur. Bu sayede gölü daha rahat gezip gözlemleyebileceğinizi de unutmamalısınız.
C – Van’da Ne Yenir? Van’ın Meşhur Yemekleri Neler?

Uzun bir yolculuk yaparak Van’a ulaştınız ve çok açsınız! Peki ama Van’da ne yenir? Van’ın meşhur yemekleri nelerdir? Van sahil restoranlarında yani göl çevresinde yiyebileceğiniz yöresel lezzetler şu şekildedir:
- Tandırda Van balığı,
- Keledoş,
- Sengeser,
- Tuzlu balık,
- Pestil,
- Bulgur aşı,
- Lahana dolması,
- Kaşık tatlısı,
- Acem köftesi.
D – Van Gölü’nün Çevresi Nasıl? Geleceği Tehlikede!

Turizmiyle öne çıkan Türkiye’nin en büyük gölü geçtiğimiz aylarda üzücü bir haberle gündeme geldi. Şehirde meydana gelen kuraklık ve yağışların ciddi anlamda azalması gölü de etkiledi. Meydana gelen iklim değişikliği sebebiyle gölde ciddi anlamda su çekildi. Çekilen su sebebiyle gölün hacminde değişim meydana gelirken geleceğine dair büyük endişeler oluştu. Haberlere konu olan bu olay ilerleyen senelerde Van Gölü suyunun tamamen biteceği korkusunu da meydana getirdi.
Van Gölü Hakkında Sık Sorulan Sorular
Türkiye’nin en büyük gölü olan ve Van tarihi noktasında öneme sahip olan göl hakkında merak edilen bununla da sınırlı değildir. İşte, merak edilen diğer konular ve detayları.
1 – Van Gölü Dünyanın Kaçıncı Büyük Gölüdür?
Coğrafi şartları, derinliği ve boyutuyla Türkiye’nin en büyük gölü olarak bilinen bu alan dünya çapında da adından söz ettirmektedir. Van’da yer alan gölün dünyanın 15.büyük gölü olarak kabul edilmektedir.
2 – Van Gölü Kaç Yıllık?
Araştırmalara ve edinilen bilgiye göre günümüzden yaklaşık 200 bin yıl önce oluşmuştur. Buzul Çağı döneminin ortalarında Nemrut Dağı’nda volkanik patlama meydana gelmiştir. Volkanik patlama sonucu lavlar sayesinde Van Çukuru ve Muş Çukuru şekilleri hayata geçmiştir. Zaman içerisinde su ile dolan çukur Van Gölü oluşmasına neden olmuştur.
3 – Van Gölü Suyunda Ne Var?
Günümüzde sadece turizm değeriyle değil aynı zamanda içerisinde yer alan canlılarıyla göl öne çıkmaktadır. Gölde inci kefali olduğu bilinmektedir. Bunun dışında kadmiyum, mangan, demir ve çinko gibi minerallerin de yer aldığı tespit edilmiştir.